BloggFP AtletFP Program

Fysplanen Tränare vecka 40

Vecka 40 | Ensidig styrka och explosivitet

Fokuset under vecka 40 hamnar på att utveckla stabilitet och explosivitet med en sida av kroppen, detta efter att vi den senaste tiden arbetat mycket med styrka och explosivitet i bilaterala rörelser så som knäböj på båda benen. Några av övningarna som kommer under veckan är knäböj med ett ben tillsammans med partner samt hopp på ett ben vi kommer att börja med lättare, långsamma rörelser samtidigt som vi testar några mer avancerade rörelser för de mer utvecklade spelarna och för att de inte ska komma som en chock när fler ska arbeta med dem.

Knäböj med ett ben är en övning som kan utmana spelaren på många sätt, för vissa handlar det om stabilitet i höften, för andra styrka och för vissa är det rörligheten som sätter stopp.  Under veckan kommer spelarna att få prova rörelsen med en partner. Det gör det lite lättare att hitta balans, få lite hjälp upp om det är styrkan som sätter stopp eller att kunna genomföra rörelsen med ett större rörelseomfång även om det finns begränsningar i rörligheten.  Den mer kontrollerade rörelsen gör också att vi kan fokusera på att bygga de muskler runt exempelvis knä och höft som stödjer oss när det är dags att utveckla rörelsen till ett hopp, sprint, kollision på planen eller en landning.

 

Enbenshoppet är även det en övning som ger otrolig utveckling av stabilitet och explosivitet. Vi är noga med att implementera denna övning med försiktighet då den sätter stora krav på spelarens koordination och kontroll av fotled, knän och höft, under veckan använder vi den under submaximal ansträngning och innan andra uttröttande rörelser för att ge spelarna bästa chans att utveckla det rörelsemönster vi eftersträvar. När spelaren landar kan den att sätta i båda fötterna för att säkerställa att landningen blir stabil. Senare under träningscykeln kommer vi att arbeta med mer avancerade landningar och högre ansträngning i hoppen.

Lycka till med veckans träning!

/Elias