BloggFP AtletFP Program

Sammanfattning av Tränarforum 2017

Sammanfattning av Tränarforum 2017

I helgen var det dags för Tränarforum Stockholm. Fredagen startade 15.30 med incheckning obligatoriskt tränar-fika innan den första föreläsningen började 17.00 med Liselotte Ohlson från RF.

Liselotte pratade om strategi 2025, en strategi för att utveckla svensk idrott genom att bland annat ändra synen på vad som är talang och vetskapen om vilken idrottare som kommer att bli bra eller inte utifrån prestation som barn. Liselotte var väldigt tydlig med att ingen kan säkert veta hur en idrottare kommer att utvecklas i framtiden, en sk. “talang” kan tappa suget och en spelare som anses vara ett “hopplöst fall” kan stiga till stjärnorna och bli världsmästare om hen bara får chansen att utvecklas i sin takt.’

Fotobyline © Stockholmsidrotten

Efter Liselotte följde Göran Kenttä, Fil.Dr vid GIH. Han talade väldigt väl om hur vi som ledare och tränare kan hjälpa våra idrottare att få bränsle för sina individuella drivkrafter genom att veta vad som driver dem och utforma träning och tävling för att uppmuntra dem. Ett exempel på en frågeställning som vi åhörare fick diskutera är “vad finns det för drivkrafter i din tränings grupp?”

Kvällen avslutades med gemensam middag för alla deltagare där erfarenheter utbyttes, tankar kring föreläsningarna luftades och diskussioner kring träning fyllde mästarvillan.

Lördag morgon var det dags för Michail Tonkonogi. Michail lyfte värdet av fysträning för barn och ungdomar på ett övertygande sätt. Michail spräckte även några myter som många av landets tränare fortfarande tror på, till exempel visade han på hur barn och ungdomars anaeroba (kort arbete) och aeroba (längre arbete) kapacitet kan påverkas. Aerob träning ger inte barn den effekt som många tror, förhållandet mellan hjärtats storlek och diametern på artärerna är så pass att aerob träning inte ger någon signifikant effekt.

Michail lyfte även upp den enorma siffran 60.000. Det är siffran för rapporterade idrottsskador bland ungdomar. Det betyder att de har kommit till akuten precis efter skadan, och uppgett att de skadat sig inom idrott. En skada som uppkommit under tid eller när en ungdom kommer till sin läkare en dag efter skadetillfället räknas inte in i den siffran. Det finns alltså ett stort mörkertal.

Den förebyggande åtgärd som Michail gav högst fokus var den klassiska knäkontrollen och bålträning för att bygga upp ungdomarna så att de kan hålla kvar sin kropp i riktningsförändringar och tacklingar.

Fotobyline © Stockholmsidrotten

Sista föreläsaren för helgen var Jesper Sjökvist, träningsrådgivare vid SOK. Med sin bakgrund i USA har Jesper en något annorlunda syn och strategi en den klassiska “svenska” modellen, han tar mycket inspiration från amerikansk fotboll, vilket märktes under hans praktiska pass som följde föreläsningen. Föreläsningen handlade mycket om den nya ungdomsprofilen, som är en nedskalning av fysprofilen, ett testbatteri för alla idrotter där idrottaren får mäta sig i alla de fysiska kapaciteterna. I ungdomsprofilen har SOK tagit bort skivstångstesterna, dels för att förenkla testernas tekniska krav, och dels för att underlätta för tränare och föreningar rent utrustningsmässigt, de flesta testerna i ungdomsprofilen kräver minimalt med utrustning.

Det praktiska passet som Jesper höll täckte först en välgenomtänkt uppvärmning, vi fick gå igenom hela kroppen och övningarna blev progressivt svårare och “tuffare”, från lätt skipping, vidare till större rörelser som utfall, och till sist några sprinter. Efter uppvärmningen följde fyra stationer med övningar med medicinbollar, riktningsförändringar och lättare spänstträning.

Fotobyline © Stockholmsidrotten

Passet med Jesper avslutade helgen på bästa sätt, många trötta och glada tränare gick därifrån fulla med inspiration, flera av oss stannade kvar och diskuterade med varandra en lång stund efter det officiella schemat var slut.

Jag vill avsluta med ett stort tack till Stockholmsidrotten och alla deltagande tränare för en bra helg!

/Elias Olovsson